DIY: zelf een planten terrarium maken

DIY: zelf een planten terrarium maken

Zelf een planten terrarium maken? Dat kan heel makkelijk. Het leuke van een planten terrarium is dat de planten geen water nodig hebben (als de kurk erop is). De gesloten pot zorgt ervoor dat de planten een eigen waterkringloop creëren en hergebruiken dan het water telkens opnieuw, hierdoor hebben de planten geen extra water nodig. Erg handig! Vooral als je de planten af en toe vergeet water te geven. Wil jij het in huis gezellig maken met planten? Dan is het maken van een planten terrarium een leuk idee. Wij hebben er 2 gemaakt voor naast de televisie. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe je zelf één planten terrarium maakt.

Stap 1:

Verzamel alle benodigdheden. Je kunt alles wat je nodig hebt vinden in het tuincentrum. Je hebt het volgende nodig (afhankelijk van de grootte van de pot):

  • Een glazen pot met een passende kurk erop. Kies zelf een mooie pot, die bij jou in huis past. Er zijn verschillende formaten en vormen;
  • Ongeveer 5 kg kiezelstenen, grotere stenen of grind;
  • Handje actieve houtskool;
  • 5 Liter potgrond;
  • 3 tot 6 mini plantjes, afhankelijk van de grootte van de pot. Maak de pot niet te vol, want de planten hebben ruimte nodig;
  • Een klein bakje met mos;
  • Decoratie stenen (eventueel).

Stap 2:

Pak de pot en maak de bodemlaag. Doe dit door 2 cm van de pot te vullen met de kiezelstenen, grotere stenen of grind. De stenen zorgen namelijk voor genoeg afwatering.

kiezelstenen

Stap 3:

Strooi houtskool verdeeld over de bodemlaag. Houtskool voorkomt schimmels en bacteriën in de planten terrarium.

houtskool

Stap 4:

Voeg potgrond toe over het houtskool. Maak een laag van ongeveer 5 tot 10 cm, zodat de planten er makkelijk in kunnen.

potgrond

Stap 5:

Plaats de planten in de terrarium. Haal de planten uit de potjes en eventueel een beetje aarde weg van de wortels. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten en zet de planten in de glazenpot, zodat je kan zien of de planten zo goed en leuk staan. Graaf kuiltjes in de aarde en plaats de planten erin.

binnenkant-terrarium

Stap 6:

Plaats het mos en de decoratie stenen tussen de planten voor een mooi geheel.

planten-terrarium-binnenkant

Stap 7:

Geef de planten ongeveer 250 ml regenwater. Kies een plek in huis waar de planten terrarium gaat staan. Plaats de kurk na ongeveer 5-7 dagen op de pot. Voel voordat je dit doet nog even of de aarde vochtig is, niet te nat of te droog.

Jouw zelfgemaakte planten terrarium is nu klaar. Veel plezier met jouw nieuwe planten!

Tip: maak iemand blij met een zelfgemaakte planten terrarium.

Bekijk onze site voor meer leuke ideeën.

Groetjes,

Romy