
Vegan Bloemkoolpizza (recept)
Ons recept voor dag 3 van de week zonder vlees: een vegan bloemkoolpizza. Want wie houdt er nou niet van pizza? Deze variant van ‘de pizza’ is alleen wel een beetje anders… hij is namelijk gemaakt van bloemkool en havermout. Ook is de vegan bloemkoolpizza een stuk gezonder dan een ‘gewone’ pizza. 1/4 deel bevat rond de 300 kcal. Alle ingrediënten zijn 100% vegan en glutenvrij.
Tip: deel de pizza voor 4 personen en maak er een quinoa salade of tomatensoep bij.
Voor 3 à 4 personen
Bereidingtijd: +/- 15 minuten
Oventijd: +/- 20 minuten
Benodigdheden:
- Snijplank;
- Mes;
- Bakpan;
- Oven;
- Ovenplaat;
- 1 vel bakpapier;
- Kom;
- Klein bakje;
- Vork.
Ingrediënten voor de vegan bloemkoolpizza bodem:
- 1 halve bloemkool;
- 280 gram havermout meel (of maal zelf havermout in een blender);
- 1 el lijnzaad;
- 3 el water;
- 28 gram gist;
- Snuf zout.

Bereidingswijze:
- Pak de ovenplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de bloemkool in een blender tot er geen grote stukken meer zijn.
- Bak de bloemkool substantie voor 4 minuten in een pan (zonder olie).
- Laat de bloemkool substantie afkoelen.
- Maak een ‘vegan ei’. Doe dit door het lijnzaad te mengen met water en het 5 minuten te laten staan.
- Pak een kom en mix de bloemkool substantie, vegan ei, havermeel en zout. Is de mix te droog? voeg er water aan toe. Te nat? voeg er iets meer havermeel aan toe.
- Leg de bakplaat op het aanrecht met een bakvel en verdeel de bloemkool mix zo dun mogelijk op het bakvel.
- Laat de bloemkoolbodem voor 10 tot 15 minuten in de oven. Tip: snijd de groenten en bak alvast de champignons voor de topping (staan hieronder beschreven)
- Haal de pizza uit de oven.
- Verdeel de vegan bloemkoolpizza met de toppings, die hieronder beschreven staan.
- Doe de bakplaat samen met de vegan bloemkoolpizza voor ongeveer 6 minuten in de oven en klaar is kees.
Benodigdheden voor de topping:
- 1 blik pizza saus;
- Een ui (in dunne plakjes);
- 1 in reepjes gesneden paprika;
- Edelgist vlokken (eventueel);
- 250 gram gebakken champignons (in plakjes gesneden);
- 1 el oregano;
- Klein handje basilicum;
- 6 kleine tomaatjes.

Geniet van de vegan bloemkoolpizza!
Volg ons op Instagram en Facebook voor meer inspiratie.
Groetjes Romy