
Vegan kaneelbroodjes (recept)
We gaan alweer richting de donkere maanden van het jaar. Wij vinden het dan altijd hartstikke leuk om te bakken op een koude of regenachtige dag. Daarom willen wij graag ons favoriete baksel met jullie delen, namelijk de vegan kaneelbroodjes. Vegan kaneelbroodjes zijn zoete deegrolletjes met kaneel en glazuur. Er is altijd wel een goede gelegenheid om vegan kaneelbroodjes te serveren, zoals tijdens een lunchborrel, bij de koffie, high tea of gewoon als dessert. Wij vinden de vegan kaneelbroodjes niet alleen super lekker, maar ze zien er ook nog eens smaakvol uit!
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 1 uur en 45 minuten
Voor +/- 12 vegan kaneelbroodjes
Benodigdheden:
- Oven;
- Deegroller;
- Grote ovenschaal;
- Mes;
- Kom;
- Bloem;
- (Herbruikbare) folie.
Ingrediënten vegan kaneelbroodjes:
- 250 ml havermelk + 3 a 4 el voor de topping;
- 450 gram tarwebloem;
- 2 el gist;
- 100 gr poedersuiker;
- 4 el kaneel;
- 3,5 el suiker;
- 2 el zout;
- 4 el kokosolie;
- 70 ml neutrale olijfolie;
- 120 gram donkere basterd suiker.
Bereidingswijze:
- Zorg ervoor dat je de havermelk op kamertemperatuur brengt.
- Pak een grote kom en doe hier 450 gram tarwebloem in en meng dit met 2 el zout, 3,5 el suiker, 4 el kokosolie en 250 ml havermelk. Zorg ervoor dat dit goed verspreid wordt in de kom.
- Dek vervolgens de kom af (met bijvoorbeeld de vegan Bee Wraps) en laat dit 1 uur rusten.
- Pak wat bloem en strooi dit over het keukenblad, om het deeg nog wat door te kneden.
- Rol met de deegroller het deeg uit. Wij maken er altijd een ‘vierkant’ van, omdat dit makkelijker is bij het oprollen.
- Pak een andere kom/bakje en doe hier 120 gram donkere basterd suiker, 4 el kaneel en de 70 ml neutrale olijfolie in en meng dit met elkaar.
- Verdeel de vulling over het uitgerolde deeg, zodat je zo min mogelijk deeg ziet.
- Hierna kan je het deeg gaan oprollen, zodat je een grote wrap krijgt.
- Snij nu allemaal rolletjes van dezelfde dikte en leg deze op de zijkant in de ovenschaal. (zorg ervoor dat je nog wat ruimte tussen de rolletjes laat, want deze gaan nog rijzen).
- Dek de ovenschaal af en laat de rolletjes nog even 30 minuten rijzen. Voorverwarm de oven op 180 graden.
- Leg de ovenschaal in de oven voor 30 minuten op 180 graden.
- De topping: Meng de 100 gram poedersuiker met 3 a 4 el havermelk.
- Giet de topping over de kaneelbroodjes wanneer je ze gaat serveren.
- Extra tip: Leg de kaneelbroodjes de volgende dag nog even 5 minuutjes in de oven op 160 graden.

Geniet ervan! Ben jij nog niet klaar met bakken? Bekijk dan onze verantwoorde vegan twix en brownie.
Met gelukkige groet,
Romy
Hallo Romy, ik zie 2 eetlepels gist bij de ingrediënten, dat is best veel. Het komt verder niet terug in de bereidingswijze. Bedoel je dan vers bakkersgist (lastig verkrijgbaar) of is dit per abuis in het recept geslopen. Alvast bedankt! Sandra.