Vegan poké bowl met tempeh

Vegan poké bowl met tempeh

16/04/2020 0 Door Romy Zandbergen

Een gerecht om gelukkig van te worden: vegan poké bowl met tempeh. Een poké bowl is een gerecht, dat is overgewaaid uit Hawaii. Het heeft als basis rijst en kan worden belegd met diverse groenten, peulvruchten of fruit en bevat in origine stukjes vis. Dit recept heeft een oosterse twist en bevat tempeh i.p.v. vis. Dit gerecht heeft tijd nodig, maar dat is het zeker waard. Deze vegan poké bowl met tempeh is erg gezond en vult goed.

Tip voor de echte gezondheidsfreaks: kies alleen voor sla of voeg quinoa toe i.p.v rijst.

Voor 3 à 4 personen

Bereidingstijd: +/- 50 minuten

Benodigdheden:

  • 2 kookpannen;
  • Knoflookpers;
  • Rasp;
  • Lepel;
  • 2 steelpannen;
  • Snijplank;
  • Mes;
  • Vergiet;
  • 2 kommen;
  • Roerlepel;
  • Actifry of oven (voor de oven heb je een bakplaat en bakpapier nodig).

Ingrediënten:

Vegan poké bowl

  • 300 gram pandanrijst;
  • 250 gram tempeh;
  • 50 gram gemengde sla;
  • 150 gram sojabonen;
  • 1 handje kiemen;
  • 1 grote zoete aardappel;
  • 3 stengels bosui;
  • 200 gram aspergebroccoli;
  • 250 gram kastanjechampignons.

Marinade/soja-sesamdressing

  • 2 tenen knoflook;
  • 4 el agave siroop;
  • 2 el verse gember;
  • 12 el soja saus;
  • 2 el sap van een citroen;
  • 1 tl sambal;
  • 4 el olijfolie;
  • 30 gram sesamzaad;
  • 2 el rijstwijn.

Bereidingswijze:

  1. Pers 2 tenen knoflook en rasp 2 el gember.
  2. Maak een marinade: meng de knoflook, gember, citroensap, sojasaus, en de agavesiroop in een kom.
  3. Snijd de tempeh in kleine reepjes en leg deze in een andere kom. 
  4. Giet de helft van de marinade over de tempeh en voeg hier olijfolie en sambal aan toe. Meng het geheel en laat de marinade 20 minuten intrekken.
  5. Was de zoete aardappel. Snijd de zoete aardappel in blokjes en meng deze met 1 el olijfolie. Bak de zoete-aardappelblokjes voor +/- 25 minuten in de actifry of  in de oven.
  6. Kook de rijst volgens de verpakking. Giet het water door de vergiet en laat de rijst lauw worden.
  7. Kook de aspergebroccoli volgens de verpakking in een kookpan. Als de aspergebroccoli klaar is, giet je het water door de vergiet.
  8. Snijd de kastanjechampignons in kwartjes en bak deze zonder olie in een steelpan.
  9. Verhit een steelpan en bak de gemarineerde tempeh goudbruin (kan in dezelfde pan als waar de champignon in is gebakken).
  10. Rooster de sesamzaadjes voor 2 minuten in een pan (zonder olie).
  11. Maak de soja-sesamdressing. Doe dit door de sesamzaadjes te mengen met de overige marinade en rijstwijn.
  12. Roer de rijst door de sla en verdeel het in de eet-kommen.
  13. Giet 2 el soja-sesamdressing over de rijst (zorg dat je nog een beetje dressing overhoudt voor over de poké bowls).
  14. Verdeel de aspergebroccoli, sojabonen, tempeh, kiemen, zoete aardappen, champignons en bosui over de poké bowls.
  15. Giet als laatste de overige dressing over de poké bowls.
  16. Smullen maar!

Geniet van je zelfgemaakte poké bowl. Vergeet de vegan poké bowl met tempeh niet te delen, via onze Facebook of Instagram.

Misschien een idee: maak een salade van de overgebleven ingrediënten en neem deze morgen mee naar werk of eet het met een soep.

Groetjes,

Romy