Vegan risotto (recept)

Vegan risotto (recept)

oktober 2, 2020 0 Door degelukkigeveganist

Risotto is een rijstgerecht uit Italië en kan met verschillende ingrediënten worden bereid. Vaak wordt er parmezaanse kaas toegevoegd aan de risotto, vandaar dat het niet altijd vegan is. Wij hebben een risotto gemaakt die 100% vegan is. Risotto is makkelijk om zelf te maken, maar heeft wel aandacht nodig tijdens het koken. Misschien een leuk idee: maak vegan bruschetta als voorgerecht, zo is het Italiaanse diner compleet.

Voor 4 personen

Benodigdheden:

  • Mes;
  • Snijplank;
  • Grote kookpan;
  • Knoflookpers;
  • Bakpan;
  • Waterkoker;
  • Maatbeker/grote beker;
  • Spatel.

Ingrediënten:

  • 400 gram risotto rijst;
  • 2 preien;
  • 3 el olijfolie;
  • 2 flinke tenen knoflook;
  • 250 ml witte wijn (niet alle wijn is vegan);
  • 2 groentebouillon blokjes;
  • 1 liter water;
  • 250 gram kastagne champignons;
  • +/- 10 cherrytomaten;
  • 1 ui;
  • 2 tl chilipoeder;
  • Handje basilicum;
  • Snuf peper & zout.

Bereidingswijze vegan risotto:

  1. Kook het water in de waterkoker. Leg de bouillonblokjes in een maatbeker/grote beker en giet het gekookte water erbij.
  2. Maak de preien schoon en gooi 10 cm van het bovenste groene stuk weg. Snijd de preien in halve ringen. Bewaar een halve prei voor later.
  3. Snijd de ui in blokjes en pers de knoflook.
  4. Verwarm de grote kookpan met olijfolie en bak de ui, knoflook en de anderhalve prei goudbruin. Voeg de chilipoeder, peper en zout toe.
  5. Voeg de risotto toe en roer 1 minuut goed door. Zet het vuur/stand laag.
  6. Giet een scheutje bouillon water bij de risotto rijst, tot de risotto onder water is en roer goed door.
  7. Voeg meer bouillon water toe als het water is opgenomen en voeg ook af en toe een scheutje wijn toe. Blijf goed roeren en herhaal dit.
  8. Snijd ondertussen de basilicum klein en de champignons en tomaten in kwartjes. Pak een andere pan en bak de champignons (kan zonder olijfolie). Zet het vuur uit en laat de champignons in de pan.
  9. Proef de risotto en als de rijst zacht is, dan is de risotto goed gekookt.
  10. Voeg de halve prei, basilicum, champignons en tomaten toe. Breng de risotto op smaak met eventueel extra peper en zout.
  11. Roer nog even door en de vegan risotto is klaar!

Eet smakelijk!

Groetjes,

Romy & Niels