Vegan spring rolls (recept)

Vegan spring rolls (recept)

22/03/2021 0 Door Niels Uiterdijk

Vandaag hebben wij op het menu staan: vegan spring rolls. Deze worden ook wel lente rolletjes genoemd. Wij vonden dit gerecht wel toepasselijk, want de lente is namelijk net begonnen. Deze vegan spring rolls kan je niet alleen in de lente, maar natuurlijk heel het jaar door eten. Ze zijn erg makkelijk te maken en ook nog eens hartstikke lekker. Ook zijn spring rolls gezonder dan gefrituurde loempia’s, maar wij eten ze gewoon omdat wij ze lekker vinden. Wij eten ze graag als lunch of bij het avondeten als bijgerecht. Misschien een leuk idee: organiseer een Aziatische avond en serveer vegan sushi en deze spring rolls.

Voor +/- 10 vegan spring rolls

Bereidingstijd: 25 minuten

Benodigdheden:

  • Kookpan;
  • Bakpan;
  • Snijplank;
  • Mes;
  • Kom;
  • Rasp;
  • Knoflookpers;
  • Water;
  • Platte kom;
  • Spatel.

Ingrediënten vegan spring rolls:

  • 10 rijstvellen;
  • 150 gram mihoen (rijstnoedels);
  • 1 mango;
  • 2 stengels bosui;
  • 1 paprika;
  • Halve komkommer;
  • 1 kleine winterpeen;
  • 100 gram gebakken uitjes;
  • 250 gram tempeh;
  • 1 el olie;
  • 1 teentje geperste knoflook;
  • 2 tl sambal;
  • 6 el ketjap manis;
  • 1 el agave siroop;
  • 1 el geraspte gember;
  • 30 gram sesamzaad;
  • 2 el gemalen peper;
  • +/- 300 ml chilisaus.

Bereidingswijze:

  1. Pak een kookpan en kook de mihoen volgens de verpakking.
  2. Snijd de tempeh in plakjes (1 cm dik en 10 cm lang).
  3. Leg de tempeh in een kom en marineer de tempeh met geperste knoflook, sambal, ketjap manis, agave siroop, geraspte gember, sesamzaad en peper. Laat de marinade 5 minuten intrekken.
  4. Snijd de mango, paprika, komkommer bosui en winterpeen in lange dunne plakjes.
  5. Verhit de bakpan met olie en bak hier de gemarineerde tempeh in, totdat het goudbruin kleurt.
  6. Pak een platte kom (waar de rijstvellen inpassen) en vul deze met warm water. Leg een rijstvel in de kom met water en dompel deze ongeveer 15 seconde in het water.
  7. Leg het rijstvel op een bord of op een schoon aanrecht. Vul het rijstvel met de mihoen, mango, bosui, paprika, komkommer, winterpeen, tempeh en de gebakken uitjes. Zorg het rijstvel niet te vol wordt en leg alle ingrediënten in het midden en in dezelfde richting.
  8. Vouw het rijstvel dicht. Doe dit door eerst de twee zijkanten naar binnen te vouwen om vervolgens de onderkant strak op te rollen.
  9. Herhaal dit bij alle rijstvellen, totdat de ingrediënten op zijn. Vervang het water als het is afgekoeld.
  10. Tip: leg de vegan spring rolls niet op elkaar, want anders plakken ze aan elkaar vast.
  11. Klaar! Doop de vegan spring rolls in de chilisaus en geniet ervan.
vegan spring rolls open

Eet smakelijk! Wat zou jij graag willen zien op onze site? Laat het hieronder weten met een reactie.

Groetjes,

Niels & Romy