
Vegan sushi (recept)
Vegan sushi thuis maken? Ja het is mogelijk! Wij hadden al lang op de planning staan om eens een keertje sushi te maken. Met deze vervelende tijden wil je wellicht je hoofd even leeg maken en met je gezin of partner de keuken in duiken om iets lekkers neer te zetten. Onze vegan sushi hebben wij voor vier personen gemaakt en was ondanks onze eerst keer een groot succes en voor herhaling vatbaar.
+/- 5 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Benodigdheden vegan sushi:
- Saitaku (sushimatje);
- Chopsticks;
- Mes;
- (houten) Snijplank;
- 2 Steelpannen;
- Kommetje;
- Vershoudfolie.
- Maatbeker
- Theelepel
- Houten pollepel
Ingrediënten:
- 15 vellen Nori;
- 500 gr kleefrijst/sushi rijst;
- 2 avocado’s;
- Handje vol sesamzaadjes;
- Zakje wortels;
- 1 komkommer;
- 5 bosui stengels;
- 1 mango;
- Rice vinegar;
- 700 milliliter koud water;
- 4 eetlepels rijstazijn;
- 4 theelepels kristalsuiker;
- 2 theelepel zout.
Bereidingswijze:
Voor de vegan sushi hebben wij twee verschillende variaties gemaakt. Wij hebben hieronder de bereidingswijze voor Maki en voor Uramaki. Eerst zullen wij jou de bereiding laten lezen van de kleefrijst/sushi rijst.
Bereiden van de kleefrijst/sushi rijst
- Kook de kleefrijst: dit wordt op een speciale manier gedaan…
- Pak de steelpan en doe daar de 500 gram kleefrijst in.
- Voeg de 700 mililiter koud water toe.
- Zet de pan op het gas/plaat.
- Roer even de kleefrijst, zodat alles goed met het water in contact is geweest.
- Breng het water aan de kook.
- Zodra het water kookt draai je het vuur/plaat helemaal laag en doe de deksel op de pan.
- Zorg ervoor dat je de komende 10 minuten de rijst laat staan en de deksel er NIET afhaalt. Dit kan het proces verstoren.
- Na 10 minuten mag het vuur uit en kan je de pan op het aanrecht neerzetten en wacht je nogmaals 15 minuten met de deksel erop.
- Pak de tweede steelpan en zet deze op een laag vuur op het fornuis/plaat voor de dressing van de kleefrijst.
- Gooi de rijstazijn, zout en kristalsuiker in de pan en roer dit tot een doorzichtig bruinkleurig goedje.
- Na de 15 minuten mag de dressing die je zojuist hebt gemaakt bij de kleefrijst. (gebruik hiervoor een houten pollepel) Je mag nu voor het eerst de deksel eraf halen. Je zal nu zien dat de rijst goed plakkerig en luchtig is.
- De kleefrijst kan je nu extra laten afkoelen en is dan klaar voor gebruik.
Maki
- Snijd alle ingrediënten (mango, wortel, avocado, komkommer en bosui) tot lange en dunne slierten.
- Zet een kommetje met water klaar. (hier kan je straks je vingers in nat maken, zodat je handen niet te erg aan de rijst gaat plakken)
- Pak je Saitaku en leg deze voor je neer.
- Pak een vel nori en leg deze op de Saitaku.
- Verdeel nu de kleefrijst over het Nori vel en houdt aan de bovenkant een klein stukje over, zodat je de rol zo goed kunt vastplakken.
- Wees nu lekker creatief met wat jij in je sushi rol wilt hebben en leg de dunne slierten in het middel van het nori vel neer.
- Hierna ga je rollen. Zorg ervoor dat je erg strak rolt en gebruik maakt van de Saitaku.
- Ben je bij het einde van het Nori vel wat je leeg hebt gelaten? Maak dit dan een beetje nat met water en plak de rol dicht.
- Laat de rol even rusten op een bord of plank, dus ga er niet direct in snijden. Doe dit als je helemaal klaar bent met alle rollen.
- Nu heb je een vegan Maki sushi rol! Hieronder vind je het recept voor een Uramaki sushi rol.

Uramaki:
- Bij de Maki sushi rol heb je gelezen hoe de kleefrijst wordt gemaakt. Wij zullen je nu uitleggen hoe jij een vegan Uramaki sushi rol maakt.
- Pak de Saitaku en een Nori vel.
- Verdeel nu over het gehele Nori vel de kleefrijst en draai het geheel om, zodat de kleefrijst kant onderop ligt.
- Pak nu jouw ingrediënten die jij graag in de rol wilt hebben en leg deze weer in het midden van het Nori vel.
- Nu draai je op dezelfde wijze als bij de maki, een rol met behulp van de Saitaku en druk je deze goed aan. Aan het einde kan je de rol weer vastplakken met behulp van een beetje water.
- Gooi erna wat sesamzaadjes over de rijst heen voor een extra bite.
- Ook bij de Uramaki geldt: laat deze even liggen tot je met alles klaar bent.
- Je hebt nu ook een Uramaki rol gemaakt! Onder de foto gaan we je helpen de vegan sushi rollen goed te snijden.

Het snijden van de sushi:
Het snijden van de sushi kan op verschillende manieren gedaan worden, maar wij leggen jou 1 manier uit.
- Pak 1 sushi rol en leg deze neer op een houten snijplank.
- Pak je mes en houdt deze aan beide kanten even onder de warme kraan. (dit zorgt ervoor dat je makkelijker door de sushi rol snijdt)
- Snijd eerst de sushi in het midden, zodat je twee stukken krijgt.
- Hierna deze twee stukken weer door tweeën.
- Nu heb je vier sushi stukken. Mochten deze nou te groot zijn kan je deze natuurlijk ook weer doormidden snijden.
- Vergeet niet regelmatig je mes onder de kraan te houden met warm water!
Wij hopen dat je nu lekker aan de slag kan met het maken van jouw vegan sushi! Je hoeft je natuurlijk niet aan onze ingrediënten te houden, maar kunt zelf kijken wat je lekker vindt in de sushi. Mocht je nou wat lekkere ingrediënten hebben gevonden voor in de sushi. Laat dit dan aan ons weten via onze social media kanalen Facebook en/of Instagram.
Met gelukkige groet,
Romy