Vegan tom kha soep (recept)

Vegan tom kha soep (recept)

14/01/2021 0 Door Romy Zandbergen

Houd jij ook zo van Thais eten? Wij houden er zeker van! Daarom hebben wij deze vegan tom kha soep gemaakt. Tom kha betekent kokossoep met laos en citroengras. Deze ingrediënten zitten natuurlijk in de soep, samen met andere smaakvolle kruiden en groenten. De soep is niet alleen lekker, maar ook nog eens makkelijk te maken en gezond. Wij zouden in de zomer van 2020 backpacken door Thailand. Helaas kon dat niet door het coronavirus. Om toch in de Thaise sfeer te komen, koken wij maar al te graag Thais. Eet de vegan tom kha soep ’s middags of ’s avonds.

Tip: maak de soep in de ochtend of een dag van te voren. Zo trekken de kruiden in de soep. Dit zorgt ervoor dat de soep nog meer smaak heeft.

Voor +/- 5 kommen vegan tom kha soep

Bereidingstijd: +/- 30 minuten

Benodigdheden:

  • Soeppan;
  • Mes;
  • Snijplank;
  • Spatel;
  • Knoflookpers.

Ingrediënten tom kha soep:

  • 400 gram kokosmelk;
  • 200 gram sperziebonen;
  • 1 ui;
  • 2 tenen knoflook;
  • 3 el kokosolie;
  • 2 stengels paksoi;
  • Halve rode peper;
  • 1 stengel citroengras;
  • 3 citroenbladen (verkrijgbaar bij de toko);
  • 2 el laos kruiden;
  • 1 el gemalen koriander kruiden;
  • Een handje taugé;
  • Halve limoen;
  • 1 liter groentebouillon (1 blokje groentebouillon met 1 liter heet water).

Eventueel als topping:

  • 2 stengels bosui;
  • Extra schijfjes limoen;
  • Verse koriander.

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui, paksoi en de rode peper in kleine stukjes. Dop de sperziebonen en snijd eventueel de lange sperziebonen doormidden.
  2. Verwarm de kokosolie in de soeppan. Bak de ui, rode peper en geperste knoflook +/- 1 minuut in de soeppan.
  3. Voeg de paksoi, taugé en de sperziebonen toe. Roer alles goed door, tot de paksoi is ingekrompen.
  4. Voeg nu de kokosmelk, limoen, groentebouillon, citroenbladen, koriander kruiden en de laos kruiden toe. Plet de citroengras met een mes, zodat de smaken goed vrij komen en voeg deze ook toe aan de soep.
  5. Zet de soep nog 15 tot 30 minuten op een laag vuur, zodat de sperziebonen zachter worden en de kruiden goed in de soep trekken.
  6. De vegan tom kha soep is nu klaar!
  7. Serveer de soep eventueel met limoen, koriander en/of ringetjes bosui.

Geniet van jouw zelfgemaakte vegan tom kha soep! Wil je nog meer vegan soepen ontdekken? Klik dan hier en bekijk onze diverse vegan soepen.

Met gelukkige groet,

Romy