Waarom vegan?

Waarom vegan? Veganistisch, vegetarisch, flextariër… Het wordt steeds meer besproken, maar waarom zou je de stap nemen om vegan te worden? Wij, de gelukkige veganisten hebben drie redenen opgesteld die voor ons van belang waren bij het worden van een veganist.  Ook hebben wij onlangs een blog gepubliceerd waarmee jij de vegan lifestyle kan volhouden.

Milieu

Ons eerste standpunt om vegan te worden is het milieu. Tegenwoordig is het milieu één van de meest besproken onderwerpen. Hieronder zijn enkele redenen opgesomd die jou vertellen waarom vlees- en zuivelconsumptie slecht is voor het milieu. 

 1. Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting
 2. De veehouders zorgen voor 80% van de ontbossing in het mooie Amazonegebied, regenwouden en bossen over de gehele wereld. 
 3. Het transport over de gehele wereld zorgt met slechts 2 à 3% voor alle broeikasgassen. Daar tegenover staat de veehouderij met 14,5%. Dit houdt in dat het stoppen met eten van dierlijke producten grotere gevolgen zal hebben dan vaker de fiets pakken. Dit komt door:
  • Het grote aantal methaan wat de dieren produceren.  
  • Het produceren van het voedsel voor de dieren zorgt voor een kwart van de CO2 uitstoot. 
  • Er gaat ongeveer 25% van het wereldwijde watergebruik naar het produceren van dierlijke producten. Om dit tastbaar te maken, voor het produceren van 1 rundvlees hamburger is 2350 liter water nodig en voor een liter melk 1050 liter water. 
ontbossing
Ontbossing

Gezondheid

 We willen ook even stil staan bij ons tweede standpunt, namelijk onze gezondheid. Hieronder vind je drie redenen om vegan te worden vanwege je gezondheid.

 1. Dierlijke vetten zorgen voor een verhoogd cholesterol(LDL) in het bloed. Uit studies is gebleken hoe meer vlees of dierlijke producten je eet hoe hoger de cholesterol in je lichaam wordt. Hart- en vaatziekten zijn de gevolgen van een verhoogd cholesterol. 
 2. Met een vegan dieet krijg je meer voedingstoffen binnen dan bij een dierlijk dieet. Met de plantaardige manier sla je sneller en beter de juiste voedingstoffen op. Wel kan het zijn dat je door een slecht plantaardig voedingspatroon de juiste vitamines mist. Hier schrijven wij binnenkort een blogartikel over. 
 3. Afvallen. Uit onderzoek is gebleken dat veganisten met het plantaardige dieet veel kilo’s kwijtraken. Dit komt door de het grote aantal vezels wat een veganist binnenkrijgt. Ook stimuleert dit de stoelgang. In dierlijke producten zitten veel verzadigde vetten, waardoor een persoon veel ongezonde calorieën binnen krijgt. 
gezondheid
Gezondheid

Dierenwelzijn

Ons laatste standpunt is het dierenwelzijn. Wij willen geen onderdeel zijn van dit proces. 

 1. Dierenleed. De dieren worden op een afgrijselijke manier afgemaakt. Soms zijn de dieren nog bij bewustzijn tijdens het slachtproces. 
 2. Bij de geboorte van een mannelijk kalfje wordt deze direct weggehaald bij de moeder. Dit wordt gedaan, omdat de jonge stieren geen melk produceren en daarom nutteloos zijn voor melkveehouderij. 
 3. Bio industrie. De bio industrie zorgt ervoor dat er in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk vlees geproduceerd kan worden. Hier wordt niet stil gestaan bij het dierenwelzijn. De dieren worden in zeer kleine hokjes geplaatst of zitten met veel dieren op elkaar. Ook gaat deze industrie zo snel dat de dieren niet normaal kunnen opgroeien, waardoor bijvoorbeeld kippen niet eens meer kunnen lopen. 
dierenleed
Dierenleed

Hiermee hopen wij jou duidelijkheid gegeven te hebben waarom het veganisme belangrijk is.  De inhoud van deze pagina is nog maar een klein deel van de vele redenen om vegan te worden. Mocht je nog ergens vragen over hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!